Wendy’s 6 tips om een aanrijdingsformulier in te vullen

Je hebt een ongeval met blikschade! Niemand is gewond en dat is het allerbelangrijkste, maar wat nu? In geval van blikschade en wanneer er geen sprake is van een gevaarlijke verkeerssituatie voor de betrokken partijen, hoef je de politie niet perse te bellen. 

Maar het is steeds van het grootste belang dat je op een correcte manier het Europees Aanrijdingsformulier invult. Enkel zo ben je zeker dat je schadegeval snel en correct zal kunnen worden afgehandeld. De verzekeringsmaatschappij gebruikt de informatie op het aanrijdingsformulier namelijk om te bepalen wie in fout is.

Maar hoe vul je dat welbekende blauwe document in op een correcte manier? Wendy, onze topexperte inzake schadedossiers, geeft je 6 tips zodat jij zorgeloos op weg kan!

 • Blijf kalm! Dat staat ook op het aanrijdingsformulier zelf. Je bereikt niets met je op te winden en het zal het vlot invullen van het formulier enkel maar bemoeilijken. Voel je dat je even in paniek bent of je even moet bekomen van de schrik? Dat is helemaal normaal! Doe je fluohesje aan en neem dan even een momentje om op adem te komen op een veilige plek. Laat je vooral niet opjagen of beïnvloeden door de tegenpartij.
   
 • Voorbereiding is het halve werk. Vul thuis op een rustig moment al je persoonlijke gegevens en verzekeringsgegevens in vooraleer je het formulier in je wagen legt. Dat bespaart je een hoop stress op het moment dat je een ongeval zou hebben. Zorg ook steeds dat je meerdere exemplaren van het Europese Aanrijdingsformulier in je wagen hebt. In geval van een kettingbotsing moet je namelijk zowel met je voor- als je achterligger een formulier invullen.
  Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Vraag ons dan om je persoonlijke crashsticker. Al jouw persoonlijke gegevens van jouw polis staan hierop vermeld en deze kleef je eenvoudigweg op je aanrijdingsformulier bij een ongeval.
   
 • Tekenen maar! Maak een duidelijke situatieschets van het ongeval en noteer alle details van de situatie. Markeer op de tekening ook duidelijk wat de voorkant van de wagen is en maak met een pijl de rijrichting duidelijk. Zorg ervoor dat de gegevens van alle partijen (dus ook mogelijke onafhankelijke getuigen) zo volledig mogelijk zijn: gegevens van op de identiteitskaart en het rijbewijs, nummerplaat, verzekeringsgegevens, telefoonnummer. Foto’s kunnen nuttig zijn om je schadedossier te vervolledigen, maar weet dat de schets steeds doorslaggevend is. Vandaar ook het belang van een duidelijke, overzichtelijke en correcte schets.
   
 • Waar ben je? Beschrijf de locatie van het ongeval zo volledig en correct mogelijk. Vermeld steeds gemeente of stad, straatnaam, dichtstbijzijnde huisnummer, eventueel een kilometerpaal. Noteer dus alle informatie die de locatie van het ongeval zo duidelijk mogelijk maakt.
   
 • Duid enkel opties aan die stroken met de realiteit. Zorg dat de opties die je aanduidt in Rubriek 12 volledig overeenstemmen met de situatie. In geval van twijfel is het beter om een optie niet aan te vinken.
   
 • Denk aan jezelf. Ben je niet akkoord met wat de tegenpartij op het formulier heeft ingevuld? Onderteken het dan zeker niet. Verlaat ook nooit de plek van het ongeval zonder je eigen exemplaar, ook niet als de tegenpartij belooft om jou een exemplaar op te sturen. De tegenpartij kan eventueel achteraf nog wijzigingen doen in jouw nadeel.

Komen de verschillende partijen echt niet tot een akkoord of ben jij helemaal niet akkoord met wat de tegenpartij als opmerkingen noteert? Voel je je geïntimideerd, onveilig of gepusht? Bel in deze gevallen de politie zodat zij kunnen bemiddelen.

Heb je een schadedossier?

Bezorg het ingevulde aanrijdingsformulier binnen de 8 dagen aan ons, zodat wij jouw dossier kunnen afhandelen.

Aarzel dus niet om Wendy te contacteren in geval van schade of als je vragen zou hebben! 

Wendy is namelijk onze schade-experte met jarenlange ervaring in schadedossiers. Zij staat jou met raad en daad bij zodat jij met een gerust hart op weg kan en op je beide oren kan slapen omdat jouw schadedossier in zeer bekwame handen is. Bij Afimo staat jouw belang steeds op de eerste plaats!

Je kan Wendy bereiken op :

wendy@afimo.be

02 263 03 70 Strombeek

02 687 92 03 Huldenberg